Det magiska talet 30

Det där med sömnen har varit ett särskilt kapitel sedan jag opererades. Natten direkt efter operationen sov jag över huvudtaget inte, jag var antagligen så speedad på droger att det var omöjligt. Sedan har jag fått kortison som successivt har fasats ut, den medicinen gör det också svårt att sova. Så 4-5 timmar var under de första 1-2 veckorna min normala sömnmängd.

Och inte underlättades det av att jag de första dygnen var tvungen att ha en lutning av 30 grader i huvudändan på sängen. I och för sig en ganska behaglig tillbakalutning, men jag upptäckte att det inte gynnade sömnen. Jag vill ha en helt platt säng. 30 grader är tydligen standard efter hjärnoperationer, riktigt varför vet jag inte. Och så hade jag ju bandage stenhårt virat runt huvudet i tre dygn.

Men nu när jag inte käkar kortison längre börjar sömnen komma tillbaka. Jag sover lite mer för varje natt och bäst sover jag förstås hemma. Och på rehabhemmet är öronproppar ett måste för sömn.

Nu har jag börjat oroa mig för att jag ska ha den ärftliga sjukdomen von Hippel-Lindaus syndrom. Som jag tidigare har skrivit är risken ca 15 % för min del. Bara 160 personer i Sverige har statistiskt sett sjukdomen. Men efter att jag drabbats av hjärntumör spelar statistik mindre roll, små risker är ingen garanti för mig längre. Det verkar vara en ganska fasansfull sjukdom, som man dock har stora möjligheter att få behandling för. Men särskilt långlivad blir man tydligen inte. Ja, det återstår att se hur läget är.

Annonser

1 comment so far

  1. Jojo on

    Det låter rätt svårt att kunna sova med lutning och hårt virat bandage, knepigt. Håller tummarna för att du inte har den hemska sjukdomen, det måste ju vara svårt att inte oroa sig, usch.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: