Pilla, pilla

Åh, jag tror jag blir tokig som det kliar i mitt ärr! Mina fingrar kan inte låta bli att leta sig dit och pilla på skorporna. Men man ska inte dit och hålla på, har doktorn sagt. En annan doktor har i o f sig sagt att det går bra att pilla bort skorpor, men jag tror mest på min KS-doktor. Men visst kan det inte vara farligt att peta bort det som redan sitter löst? För en stund sedan lossnade en bit som såg ut att ha varit ritad på med blålila märkpenna. Antagligen behövdes det märkas ut var det skulle skäras någonstans. Som de där styckningslinjerna man kan se på grisar ibland… Nej, nu ska jag inte vara makaber.

Lite intressant var det att läsa i DN idag att man tydligen inte har känsel i varesig hjärna eller skallben. Men varför gör det då ont i hela huvudet om man ramlar och slår i det? Och de som får hjärnhinneinflammation har ju jätteont? Och var var det jag hade ont när det liksom blixtrade av smärta någonstans i bakhuvudet (före operationen)? Det kanske är så att man har känsel mellan skallbenet och hjärnan? Jag har ju de facto ett hål i huvet, och det gör inte ont. Så det där med avsaknad av känsel kanske stämmer ändå. Men det känns konstigt när jag råkar nudda huden precis över hålet, kanske som en extra fontanell.

Annonser

3 comments so far

 1. Elise on

  Den där artikeln var rolig. ”Vi vet egentligen inte riktigt vad det är som händer i hjärnan. Vi vet bara att det funkar.” Hehe. Det känns ju betryggande.

  Det stämmer att själva hjärnan och skallbenet inte har något känsel. Där finns inga receptorer som kan uppfatta smärta. Men mellan skallbenet och hjärnan finns tre hjärnhinnor som är fullproppade med sådana receptorer. Hjärnan har ju dessutom en massa blodkärl, och där finns också receptorer. Dessutom involverar ju huvudvärk ofta muskler i området.

  Jag kan ju bara spekulera om din huvudvärk, men jag skulle kunna tänka mig att tumören eller någon del av hjärnan (som säkert svullnade) tryckte mot hjärnhinnorna i bakhuvudet, och det var det som orsakade smärtan. Just den typen av smärta orsakad av tryck kan vara väldigt intensiv eftersom skallbenet ju inte kan utvidgas.

  Trepanering är ju ruggigt intressant ur historisk synvinkel. Man utförde dom redan på stenåldern! Så du är del av en ädel skara nu.

 2. Jojo on

  Vad konstigt det måste kännas att ha ett hål under huden. Hur stort känns det?

 3. Anna-Stina on

  Elise: Oj, vad insatt du är i detta! 🙂 Ja, kanske är det så att när trycket ökar i huvudet så påverkar det hjärnhinnorna så att det gör ont. Jag hade ju dessutom effekter på hjärnstammen som var svullen, kanske kan man ha ont där?

  Jojo: Jag vet inte hur stort hålet är, kanske ett par centimeter i diameter? Vågar inte känna efter ordentligt, det känns väldigt konstigt att peta just där. :-/ Kirurgen har satt ett konstgjort material för hålet, men jag är för gammal för att det ska växa nytt ben.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: