Att sätta ord på ett tillstånd

Att beskriva en känsla så att någon annan förstår den är jättesvårt!  Frågan är om man öht kan sätta sig in i någon annans känsla eller upplevelse fullt ut. Jag har funderat mycket på hur man kan beskriva sådana känslor som kan uppkomma t ex när man får besked om en svår sjukdom. När man själv är frisk så tänker man sällan på hur man skulle kunna uppleva det att få ett sjukdomsbesked, som t ex ”du har en hjärntumör!”. Såna saker händer ju liksom inte. Men ibland gör de ju det!

Det känns lite irriterande att inte kunna beskriva en känsla, fast man skulle vilja. Och även om man skulle kunna det, så uppfattas det man säger eller skriver ändå på ett annat sätt av den som tar del av budskapet, utifrån den personens referensramar.

Att berätta att man har fått en chock, tror jag inte säger så mycket. Många använder ordet chock väldigt vardagligt: ”När jag kom ut snöade det. Jag blev helt chockad!”, ”Jag hade gått upp x kg i vikt, jag blev chockad!”, etc. Men hur känns det egentligen att få en chock? En riktig chock kan manifestera sig fysiskt, i kraftigt sjunkande blodtryck. Psykiskt kan det säkert visa sig på många olika sätt.

Jag kom på en bra metafor igår. Tänk dig att du tittar ner på din ena hand, och plötsligt upptäcker att alla fingrarna är krossade. Först blir du väldigt, väldigt förvånad, hur hände detta? Sedan blir du väldigt rädd, hur i helskotta kunde detta hända? All din hjärnkapacitet går åt till att förstå situationen. Därför blir du helt tyst. Det blir som blankt i skallen, för detta är ju obegripligt. Så var det för mig när jag fick veta att jag hade en hjärntumör. Fast de krossade fingrarna är istället en röntgenbild av hjärnan.

Ett annat tillstånd som är svårt att beskriva är den ”glasbubbla” som jag levde i den närmaste tiden efter min operation. De var som om jag hade svårt att ta in det som hände mer än 50 cm från mitt huvud. Jag visste att det fanns en värld därute nånstans, men det var inget som riktigt hade med mig att göra. För detta har jag inte hittat någon annan metafor än glasbubbla.

Några steg mot att bryta bubblan var när jag började blogga, och när en kollega ringde till mig när jag var på rehabiliteringen och pratade om arrangemang på jobbet. Då upptäckte jag att jag kunde ge besked om det ena och det andra, kunde minnas detaljer, det kändes oväntat. Men det var mycket ansträngande och tröttande. Själv tror jag bubblan berodde på att perceptionsförmågan och koncentrationsförmågan är nedsatt efter en hjärnoperation. Kanske kan tillståndet ha med chocken att göra också.

Att hela världen liksom förskjuts en bit efter en sådan här sak är också svårt att beskriva. Lite som att jorden har ändrat vinkel i förhållande till solen. Ja, ni hör ju.

Annonser

3 comments so far

 1. jojofalk on

  Du beskriver det väldigt bra, men som sagt, det är svårt för nån annan att VERKLIGEN förstå hur det känns.

 2. Helena on

  Hej! Jag förstår dig precis beträffande detta att sätta ord på en känsla. Det är extremt svårt. Speciellt när vänner som lever i en frisk tillvaro, d.v.s inte drabbats av något större utan ska förhålla sig till det jag drabbats av. De kan inte förstå!

  Jag längtar efter att vara långt från detta med tumörer och strålning. Jag vill få distans till allt och det enda sättet att få det på är ju tid….

  Hoppas påsken var fin för din del!
  /H.

 3. Anna-Stina on

  Ja, det enda sättet är tid. Det är en helt annan sak att vara mitt uppe i det, och att ha det mesta av det bakom sig. Det vet jag nu när det snart har gått ett år! I påsk har jag hoppat på klipporna vid Mälaren, där jag bor. Det kunde jag varken i våras eller somras. Härligt! 🙂 Helena, nästa sommar kommer du också att hoppa runt hur obehindrat somhelst.

  Har haft en skön och nästan helt offline påsk! Nu måste jag kolla upp vad ni andra har haft för er.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: