Läst

För ett tag sedan läste jag en roman om ett lite ovanligt ämne. Boken handlar om en kille som är dövblind. Han kan alltså varken se eller höra något. Hur funkar ett sådant liv, undrar vi som har både syn och hörsel. Det är ganska svårt att bara föreställa sig ett sådant liv. Vad kan man uppleva och hur klarar man sig?

Boken – Nästan som alla andra – av Joanne Greenberg ger en bild av hur ett sådant liv kan gestalta sig. Killen som det handlar om gör det mesta som vi ”vanliga” gör, han arbetar, har vänner, läser och han skriver dikter. Boken handlar också om hur han träffar en tjej, och hon kan både se och höra. Killen kommunicerar med hjälp av tecken som görs på handen. Man måste alltså ha fysisk kontakt för att kunna prata. Han läser genom blindskrift och skriver på en skrivmaskin (det här är före datorernas tid).

Förutom att det är intressant att få inblick i hur den här killen lever, innehåller boken som sagt en kärlekshistoria och det händer en hel del annat också. Boken är skriven 1990 och finns på de flesta bibliotek runtom i landet. Rekommenderas!

När jag skriver detta kommer jag också att tänka på en av affischerna som användes för Paralympics förra året. Det är en bild av Anders Olsson, en av guldmedaljörerna i simning. Texten lyder : ”Mental träning? Pröva att aldrig mer kunna gå.”

Annonser

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: