It’s just benign

Jag har hittat ett nätverk för överlevare av godartade hjärntumörer, It’s Just Benign! Namnet anspelar på en av de fördomar som många med godartade hjärntumörer tycks möta – att godartade tumörer är ofarliga. Det finns faktiskt inget sådant som en ofarlig hjärntumör, och som grundaren av nätverket, Beth Rosenthal, berättar kan godartade tumörer medföra komplikationer som man får leva med resten av sitt liv. Godartade tumörer kan vara dödliga och de kan orsaka handikapp. Titta gärna på den här filmen där Beth Rosenthal berättar sin egen historia och varför hon startade nätverket!

En annan fördom man möter som överlevare av en godartad hjärntumör är att alla hjärntumörer är cancer. Det är ”bara” de elakartade tumörerna som faller in under cancerrubriken. Skillnaden mellan godartade och elakartade tumörer är ofta möjligheten att bota och hur tumören växer (spridning, snabbhet). Men eftersom det finns så väldigt många olika sorters tumörer så ser diagnos och prognos olika ut för alla.

Annonser

2 comments so far

  1. Carina on

    Hej, jag är mycket tacksam för den godartade meningiom jag hade mellan hjärnorna men har nu sett att den egna försäkring jag hade tecknat inte omfattades av ”ofarliga” tumörer utan gällde endast om den hade varit en cancertumör. Inte heller gällde den att jag ”bara” blev döv på ett öra (ett balanasorgan rök med) vid ingreppet utan endast om man blev dubbelsidigt döv. Det har behövs ett extra bidrag till sjukskrivningar+ 6 veckors sjukhusvistelse, resor mm mm. Så att vara ensidigt döv räknas inte som handikapp…. Nu ett år efter min operation har jag börjat med heltig, lagomt till semestern så vi får se hur hösten går. Kram till dig, för att du ger så mycket stöd och ideer// Carina

  2. Anna-Stina on

    Men snälla, hur kan INTE din försäkring gälla? Där ser man hur lätt det är att ramla mellan trygghetssystemen, också när man tror att man har en extra försäkring. Att dövhet på ett öra inte räknas som handikapp låter underligt, jag visste inte att det var så. Mycket tråkigt att man inte ska bedömas ha behov av försäkringspengar efter en godartad tumör…

    Som hjärntumörpatient är det ju omöjligt(?) att teckna extra sjukförsökringar (efter diagnosen alltså). Så nu får man väl se till att hålla sig frisk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: