Min doktor

En del människor är fantastiska i sitt yrke och till min stora glädje är min läkare en av dem. Tidigare ikväll var jag på mitt återbesök på Karolinska. Två år sedan operationen. Som alltid när jag kommer dit får jag veta något intressant som jag inte har känt till förut.

För det första ville doktorn veta hur det andra året efter operationen har varit. Hon ville ta reda på vad hon ska säga till andra patienter i liknande situation som jag. Det första året var ju ganska tufft psykiskt, men på den fronten har det varit lättare på senare tid – hjärntumörwise. Däremot har ju inte den där tröttheten gett med sig. Jag berättade om hur jag tillbringar många av mina helger i sängen, med att vila och sova så att jag ska orka med den kommande veckan.

Då plockade doktorn fram mina röntgenbilder från år 0 och år 1. Hon visade och förklarade något som jag inte haft riktigt koll på förut. När trycket var så stort i min hjärna på grund av all vätska som inte kunde rinna undan i samband med sjukdomen, så förstördes och åldrades den mycket snabbare än normalt. På grund av detta har min hjärna en större känslighet för sömnbrist, stress och röriga miljöer. Det kommer aldrig att bli bättre. Egentligen är det bara ett handikapp så länge som jag pressar mig själv, något jag har tänkt på många gånger själv. Jag fungerar helt normalt fram till en gräns när jag har pressat mig själv för hårt, då måste hjärnan få vila.

Doktorn (hon är specialistläkare i neurologi) sa att jag förmodligen presterar bra på kognitiva tester under kort tid (det är ju inget fel på min intelligens), men i långdragna tester skulle mina resultat börja sjunka snabbare än för de flesta pga att jag inte klarar hålla koncentrations- och uppmärksamhetsnivån lika länge.

På ett sätt känns det bra att få min doktors ord på det som jag själv ändå har vetat. Det är inte jag som sjåpar mig eller inbillar mig. Jag KAN helt enkelt inte pressa mig själv på samma sätt som jag gjorde förr. Och jag vill inte göra det heller. Jag tror att jag mycket väl skulle kunna ha ett liv där jag orkar med precis allting som jag vill göra, bara jag planerade bättre och tog lite mer hjälp av andra.

Jag TROR att det här går att lösa utan att jag ska behöva få ett intyg om att jag ska slippa karensdagar om jag behöver vila upp mig, vilket min doktor sa att jag skulle kunna få om jag ville. Under de senaste åren har jag tränat på att säga nej. Jag behöver bli ännu bättre på det. Men det är svårt för en person som lägger mycket av sitt värde i de egna prestationerna. 😉

Men det ska bli mitt mål under det kommande året, att hitta en bra balans i tillvaron, där allting kan få ha sin plats och ta sin tid. Att leva ska inte behöva vara att pressa sig själv till prestationer. Svårt! Men nyttigt. Jag har ju faktiskt nästan aldrig sjukdagar, de få jag har haft har inte varit relaterade till sviterna av hjärntumören. Men min fritid ska inte behöva betala priset…

Vidare. Att jag skulle få återfall är i princip 0 procents risk. Det är ärrvävnaderna i hjärnan de vill hålla koll på. Som min doktor sa: ”Vi brukar säga att oskuret är bäst!”. Läkarhumor! Den kvinnan har ett lager med oneliners att ta av. Röntgen kommer att ske i sommar eller i höst. Jag kommer att röntgas några gånger till, just för att kolla ärrvävnaden.

Jag har aldrig träffat en läkare som har social kompetens på den nivån som min doktor har, det är nog få människor öht som har det. Så rätt att hon arbetar som läkare då. Maken till überbegåvad människa tror jag man får leta efter.

Annonser

10 comments so far

 1. Mattias Åström on

  Hej! Ja, det där med att hänga upp mycket av sitt värde på sin prestation känner jag igen…brukar ibland tänka på Herbie Hancock som sa nåt ganska klokt, om än kanske banalt: ”I am not a musician. That’s not what I am. It’s what I do. What I am is a human being.”

  Hälsn. Mattias Å

 2. Anna-Stina on

  Hej Mattias! Ja, det är framförallt väldigt svårt att ställa om ett sätt att tänka till ett annat. Hur det än är har man sina uppkörda hjulspår! 😉

 3. Carina A on

  Det där lät intressant och väldigt bra att veta. Undra om det gäller alla hjärntumörpatienter,i sånna fall får man en större förståelse för hur man fungerar nu efter två år…..

  Hälsningar Carina opererad 9e juni 2008 (vi har haft kontakt tidare)

 4. Anna-Stina on

  Carina, jag tror det beror på hur sjukdomen påverkade hjärnan. I mitt fall gick jag länge med högt tryck, vilket inte var bra. I andra fall kanske det blir andra typer av skador, som läker/inte läker på andra vis… Skulle jag tro.

 5. Mia on

  Hej!
  Samma förklaring fick jag av en neuropsykolog som forskat på barn efter hjärnop-det kan ta längre tid än vad man tror och jag väljer att lyssna på min kropp..för jag hade oxå ett större vätsketryck i min hjärna under en längre tid..
  Jag försöker lägga prestation bakom mig men f#n vad hårt de mönsterna sitter..samhället värderar allt i prestation och nu är jag en av de som inte kan prestera som jag brukade..ett ”dolt” handikapp som jag bär med mig och som jag har svårt att delge med andra..Märkligt hur man fungerar..vilken känsla att få en läkare som ser mer än ingreppet i stunden som gick bra..det är skönt att veta, förstå varför man är som man är:-)
  Den 16 juni firar jag 2 år..och vilka år sedan..Kram

 6. Mia on

  PS!
  Skulle jag kunna få kopiera lite av texten ang påverkan på hjärnan för att lägga i min blogg?
  Kanske jag är redo att lämna ut mig i detta avseende oxå..kram

 7. Anna-Stina on

  Hej Mia!
  Ja det är svårt att ställa om, och som min doktor sa ”du SER ju så pigg och frisk ut, så det kan vara svårt för andra att se att du inte orkar”. Skulle tro att detsamma kan gälla för dig! Du får gärna kopiera text om du vill. Kram.

 8. Gun-Britt W on

  Tack för din berätellse , jag skulle också villat haft en sån bra läkare , känner precis samma syntom blir lättare trött måste vila en stund varje dag orkar inte lika mycket mycket som förut tryck i hjärnan , svårare att konsentrera mej i bland bra att kunna visa andra de flesta nära vänner förstår att man snabbare blir trött men för andra kan det vara svårare att förstå, man ser ju ut som man gjorde förut, skall till arbtsförmedlingen, de skall hjälpa mej att hita ett arbstanpassat jobb på 4 timmar det är vad jag orkar, ska ta med mej din artikel till mötet ,så att det kanske förstår mera hur jag har det , hoppas det är okej! kram Gun-Britt

 9. Grete on

  Dette var veldig interessant. Jeg har ikke fått noe tilbakemelding om at høyt trykk i hjernen over lengre tid kan føre til slike symptomer, men jeg merker jo at jeg mange ganger sliter med konsentrasjonen, og at jeg trenger hvile for å hente meg inn igjen. Jeg klarer ganske greit å være i full jobb, men må alltid hvile en stund hver dag, og passe på at jeg får nok søvn. Det er som du sier, man fungerer helt normalt fram til en viss grense. Og det å lære seg å bli bedre til å si nei tror jeg egentlig er en ganske nyttig lærdom :-)Flott at du har en så bra lege med den oppfølgingnen du får. Jeg føler selv at jeg også har fått veldig god oppfølging av min kirurg på sykehuset her. Hadde time hos han nå et år etter operasjonen, men skal som sagt ikke tilbake igjen før om fire år. Savner kanskje det å få litt mer oppfølging på det rent psykiske, og det med mulige ettervirkninger som du nevner her med trøtthet etc.

  PS. Jeg fikk også tilbud om og tok gentest i forbindelse med von hippel lindaus syndrom + øyeundersøkelse samt CT scanning av hele mageregionen. Veldig betryggende syns jeg! Hilsen Grete

 10. Anna-Stina on

  Grete, jag tror att man själv får söka hjälp om man behöver stöd psykiskt, det är inget som erbjuds, inte här i Sverige i alla fall. Jag sökte det via min vårdcentral förra året och fick vänta några månader i kö.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: